Kaloriförbrukning...

Jag jobbar på en liten arbetsplats och just nu pratar vi mycket om mat, kalorier och träning. En kollega har precis gått med i Viktklubb på Aftonbladet för att nå sommarformen och en annan kämpar mot sockersuget. I viktklubb för du äta mer om du tränar och man registrerar hur mycket man rör sig och får en kalorikvot extra att äta. Den andra kollegan promenerar mycket och har en app på mobilen som mäter kaloriförbrukningen när han är ute... Själv cyklar/crosstrainar/löpbandar jag och håller koll på kaloriantalet, inte för att jag tror på det utan för att hålla koll på att jag håller samma intensitet som vanligt. Som sagt, det blir mycket kalorisnack helt enkelt... Ett väldigt intressant ämne om ni frågar mig. =)

Nu till saken... Det skiljer otroligt mycket mellan de olika mätsätten... Enligt mobilen så är en timmes promenad drygt 550 kalorier vilket enligt mig känns som sanslöst mycket... vilket viktklubb håller med om... Sen är det min nya vän, motionscykeln här hemma, som visar 120-130 kcal på en cyklad timma vilket inget annat mätsätt håller med om... Och till det intressanta... Vi har lite olika syn på hur man ska se på det här med kaloriförbrukning. Min promenadkollega anser att man ska ta den högsta siffran för att det känns bäst så och kompenserar därefter, min viktklubbskollega kör stenhårt på programmets siffror och jag räknar helst på så låga siffror som möjligt för att vara "på den säkra sidan". Nu räknar inte jag motionskalorier... men ändå.. Sen tror jag inte att någon av dem är helt korrekt heller då det säkerligen varierar från person till person.

Hur tänker ni kring det här?

Kommentarer
Postat av: emma s

Intressant sånt där! Tycker det är bra att ha ett hum om kalorierna, men omöjligt att vara så där exakt. Iaf för min del. Min PT tex räknar inte kalorier alls, inte ens när hon tävlat och deffat!

2011-04-08 @ 12:03:46
URL: http://fitmyself.blogg.se/
Postat av: Petra

Jag tror att det är svårt att få olika "träningsredskap" att räkna ut exakt hur många kalorier man förbrukar. Alla har vi ju olika förbränning och väger olika.

Jag kör samma variant som jag kör på mina hundar, jag ser på hur kroppen ser ut (och mår) och ökar/minskar intaget efter det ;)

Dock intressant ämne att diskutera!

2011-04-08 @ 13:04:21
URL: http://angaria.blogg.se/
Postat av: Johanna

Emma: jag tycker det är bra att ha koll på matkalorierna men inte träningskalorierna. =)

2011-04-08 @ 13:13:55
URL: http://inshape.blogg.se/
Postat av: Västgötskan

Håller helt med! De där siffrorna som maskinerna "så snällt" visar efter man kört, ska man ta med en stooor nypa salt! :-O

2011-04-08 @ 13:20:07
URL: http://rundarocksaenform.blogspot.com
Postat av: Annoula

Jag tänker lite på kalorierna jag stoppar i mig, men jag tänker inte "Idag har jag sprungit nu får jag äta 500 kcal extra"... Eller "idag har jag inte gjort något, idag får jag inte äta en extra banan"...

2011-04-08 @ 14:10:26
URL: http://www.annoula.se
Postat av: Pernilla

Om viktväktarna bygger sitt system på att man får äta när man har motionerat så är det skrämmande!!! Det är nämligen grundbeteendet till att utveckla ortodexi (en form av anorexia där man äter men hela tiden i proportion till hur mycket man rör på sig). Samtidigt som man vill gå ned i vikt. Vilket leder till stark ångest när man inte orkar motionera och inte heller får äta. Tror också på att räkna matkalorierna eller åtminstone hålla lite koll på dem. Sunt förnuft kör jag efter.

2011-04-08 @ 19:44:48
URL: http://myviewonafairytale.blogspot.com
Postat av: emma s

Men man måste ju ändå förstå att det inte är vettigt att ligga på 1200 kalorier om man gymmar, springer och är högaktiv. Kroppen behöver energi för att hålla ångan uppe!! Även om man inte kan räkna 50 kalorier hit och dit efter en kvart på crosstrainer... Som alltid måste man ha en balans!

2011-04-08 @ 20:54:03
URL: http://fitmyself.blogg.se/
Postat av: Mirjam

jag brukar tänka på att kalorier är det som jag stoppar i mig under dagen. så jag tänker att det är bra att ha en hög siffra..

2011-04-08 @ 21:27:53
Postat av: Johanna

Emma: Precis! smart! =)

2011-04-09 @ 09:32:31
URL: http://inshape.blogg.se/
Postat av: Olivia

På mitt gym så skriftar kaloriförbrukningen supermycket (tex en gång kan det stå 150 kalorier för 40 min och en annan gång är man uppe i 200 redan efter 15 min, och har legat på ungefär samma intensitet/stegantal då ändå) mellan olika crosstrainers fastan de är samma märke, modell, "årgång" och man ställer in dem på samma sätt. Så jag kollar aldrig på kalorierna, och tror inte alls på att en maskin kan känna av mer än med "generella riktlinjer". Tycker man att det är superviktigt att veta så bör man väl köpa en "ordentlig" pulsmätare med band runt bröstkorgen? För jag tror inte ens att en stegräknare el vanlig pulsklocka på armen kan känna av så exakt hur kroppen arbetar, eftersom kaloriförbrukningen är så beroende av flera olika faktorer och inte bara "ålder + vikt + tid"?

2011-04-09 @ 12:54:08
URL: http://runitoff.blogg.se/
Postat av: Matilda

Kaloriförbrukningen som räknas ut är väldigt individuell. Du kan knappa in ålder, vikt och tid men du kan väga 80 kg och för din längd vara "lite större" och du kan väga 80 kg och för din längd vara vältränad då muskler väger mer än fett. Ska du ha koll så är en pulsmätare att rekommendera.

2011-04-11 @ 10:55:59
URL: http://epinefrin.blogg.se/
Postat av: Johanna

Matilda: Pulsklockan visar inte heller rätt beroende på vilken aktivitet du gör. Mest korrekt är de vid löpning som jag förstått det men annars inte särskilt korrekt alls...

2011-04-11 @ 11:24:12
URL: http://inshape.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din E-mail: (publiceras ej)

Din Bloggadress/hemsida:

Kommentar till inlägg:

Trackback
RSS 2.0