Kostens påverkan på sömnen...?

Det här året har jag funderat ganska mycket på det här med sömn. Jag är en av de där personerna som behöver mycket sömn. Jag vill sova så mycket som möjligt, men minst 8 timmar per natt. Då funkar allt bra. Blir det mindre än så så blir jag oerhört trött om dagarna... Nu under december så ligger jag på kring 10 timmar/natt och det känns helt perfekt! Jag skulle aldrig palla att bara sova 4-6 timmar per natt. Hur orkar man med dagen sen? Som tur är alla olika, men jag tror på ju mer sömn desto bättre! =) Med det är lyx! Nu börjar jag dock snart jobba igen så jag måste väl vänja mig med lite mindre sömn igen, typ 8 h. =)

Men nu var det inte det jag skulle skriva om utan mer om hur jag har upplevt att sömnen styrs av den kosten som man äter. Under det senaste året har jag ju haft väldigt extrem kosthållning åt olika håll i perioder och jag har faktiskt märkt stor skillnad på sömnen. I och med att jag gjort två dieter under det här året, i våras och i höstas, och upplevt samma sak varje gång så känns det inte som att det helt och hållet kan vara slumpen. Det här är i alla fall vad jag upplevt (min egen empiriska studie ;) ):
  • Diet - jag vaknar tidigt (både för att mina morgonrutiner kräver det, men mest för att jag inte kan sova längre), oftast innan 6, senast 7, alla dagar i veckan och är pigg. Vaknar oftast innan klockan. Med diet menar jag hyfsat hård diet men inte det där extrema som blir i sluttampen på tävlingsdiet. Då är man ju trött jämt. Den piggheten upplevde jag både i våras och i höstas.
  • Skräpföda - trött, tröttare, tröttast. Trött jämt, vill sova mest hela tiden. Sover länge på mornarna(som nu när jag sover till 10 varje dag) och är trött på kvällarna. Den tröttheten har jag märkt av varje gång jag gått in i en sån period. Märks mest i början för sen vänjer man sig och får tröttheten som mer ett normalstadie.
  • Normal kosthållnig - en liten blandning mellan trött och pigg... dock aldrig lika morgonpigg som vid diet och sover inte lika länge som vid skräpföda. För mig ligger kosten vid normal kosthållning nånstans mitt emellan diet- och skräpföda. Jag skulle väl vilja att den låg närmre diet än vad den kanske gör.

Vid diet är man ju extra noga med att få i sig bra råvaror och det som kroppen behöver, bara inte tillräckligt mycket, samt att maten timas så att man får ett jämnt flöde under dagen med lite extra fokus på där den behövs som mest. Kan det vara så att bra mat gör att man blir mer utvilad? Och vid skräpföda får man typ inte i sig nått av det kroppen behöver och därför blir man trött och seg? Jag vet inte alls... Det är bara så det har känts när jag har tänkt på det under året...

Hur upplever du att din sömn påverkas av kosten?


Kommentarer
Postat av: emma s

Wohoho...! Härligt, vilken tid på fredagen kommer ni? :D Jag kommer till Gbg imorgon! x)



Är ju en hel vetenskap det där med maten. Givetvis påverkas sömnen av maten, precis som träningen gör. Hela kroppen mår ju bäst av balans. Konstigt bara att kroppen ändå är så konstant sugen på onyttigheter...

2011-12-29 @ 19:43:11
URL: http://fitmyself.blogg.se/
Postat av: Johanna

Emma: Vi kommer vid 12. Ev skulle John styra upp en lunch med nån först men vet inte riktigt status på det än. Åker kl 18 på lördagen. Angående maten och sömnen så borde man u tycka att kroppen skulle nöja sig när den fick det den skulle, men så verkar det inte va... himla osis...

2011-12-29 @ 23:47:26
URL: http://inshape.blogg.se/
Postat av: Emma s

Grymt! :D

2011-12-29 @ 23:58:21
URL: http://fitmyself.blogg.se/
Postat av: Annelise

Observanta och intressanta reflektioner!:)

2011-12-30 @ 00:22:04
URL: http://anneliseaf.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din E-mail: (publiceras ej)

Din Bloggadress/hemsida:

Kommentar till inlägg:

Trackback
RSS 2.0