Omväxling förnöjer?

Jag kom att tänka på det nyss när jag skrev det som del av en kommentar i en annan blogg. Omväxling förnöjer... Är det verkligen så? Vad menar man egentligen? Om man ser till träning då...?
  • Menar man omväxling för att behålla det roliga i träningen...? Kanske det, men då tror jag snarare att man kanske har valt fel träningsform om man behöver så omväxling för att behålla det roligt. Eller kanske inte är motiverad till träning över huvudtaget. Min styrketräning innehåller visserligen lite omväxling i och med att jag splittar kroppen i 4 pass. Det blir då inte samma träning varje pass, men samma visa varje vecka. Anledningen är dock mer att jag vill kunna träna varje muskel ordentligt mer än för omväxlingens skull.
  • Behöver man omväxling för att utvecklas i träningen? Kanske... Jag vet inte. Det är ju ett väldigt snack om periodisering, hög- vs. lågreps perioder, m.m. hela tiden... Och man ska inte köra samma övning för länge, helst byta träningsprogram var 8:e vecka... Men samtidigt så kan en muskel inte röra sig på särskilt många sätt.. Biceps böjer armen... så ja, för att träna biceps måste du böja armen, helst med så tung vikt som möjlligt. Om du hela tiden strävar efter att bli bättre och starkare så utvecklas man väl?
Själv tycker jag att omväxling är överskattat när det kommer till det mesta... Träning, mat, val av promenadrunda, m.m. Jag har inget problem med att äta samma mat en hel vecka. Jag tar hellre samma runda varje dag än håller på experimenterar med att hitta nya vägar. Jag kör nästan alltid samma träningsprogram och upplägg. Det är av den enkla anledningen att jag tycker om att jämföra hur det går. Var jag lite bättre den här gången? Klarade jag en repetition till? Kunde jag höja vikten? Var känslan bättre? Hur kan man jämföra det om man hela tiden ska byta och precis börjar komma in i nått när det är dax att byta igen? Men för att kunna veta om jag blir bättre så kräver det ju att jag alltid kör på samma sätt... Jag kör alltid tills jag inte orkat med tills det helt enkelt inte GÅR mer. Jag ser inget värde i att hålla mig till t.ex. 8 repetitioner per set i en övning bara för att det är en speciell vecka. Jag kör tills jag inte orkar mer, vilket oftast inte är särskilt många repetitioner. Nästa set kan jag ganaterat inte göra lika många för om så vore fallet har jag nog inte tagit ut mig fullt ut i första setet... Jag byter träningsupplägg eller byter ut en övning när jag känner att den inte ger mig någonting. Inte annars. Om jag har ett benpass som funkar grymt bra, varför ska jag byta? En viss omväxling är säkert bra för träningsresultaten, men jag tror faktiskt att den omväxling som krävs är mindre än man tror. Nu ska jag inte dra alla över en kam här. Jag vet att omväxling i låg-/lågreps, byte av träningsupplägg etc. funkar bra för många... men för mig funkar det rätt bra att INTE mixtra så mycket. Keep it simple helt enkelt!

Kommentarer
Postat av: Jennie

Jag tror det här med att "variera träningen" har blivit ett stort missförstånd, både bland tränande och professionella (typ pt:s). Självklart kan man inte träna likadant hela tiden och tro att man ska öka och bli bättre, MEN:
- Att öka vikterna då och då är variation för kroppen.
- Att springa lite fortare, längre osv är variation för kroppen.
- Att ta i lite extra på aerobicspasset, spinningpasset osv är variation för kroppen.

Krångligare än så behöver det inte vara. Läste någon träningstidning häromdagen där pt:n som svarade på en läsarfråga skrev "Ja, efter 6 veckor måste du byta träningsprogram för kroppen måste ha variation". Missförstånd, det är ju inte det det handlar om!

Men om de som jobbar med träning har den uppfattning är det nog svårt att få tränande människor att ändra sin uppfattning.

Svar: Precis... tyvärr så kan ju vem som helst få kalla sig PT idag utan någon utbildning, eller endast 2 veckors kurs... Inte konstigt att det blir mycket missförstånd. Jag håller med dig helt och hållet. Visst kan man behöva en viss variation, men VARIATION är inte alltid nödvändigt.
Johanna

2013-01-30 @ 11:58:51
Postat av: emma s

Ja, variation behöver inte nödvändigtvis att man helt byter träningsform. Fast för vissa så funkar det. Jag är nog lite sån, en som gillar variation. Jag får ångest av att göra samma sak flera dagar på rad. Varierar med att cykla tre olika vägar till och från jobbet bara för att få variation. Folk är olika. Du kör samma. Jag kör olika. Same, same but different

Svar: Jo jag vet att du gillar variation, eller kanske till och med måste ha variation. =)
Johanna

2013-01-30 @ 19:16:20
URL: http://fitmyself.blogg.se
Postat av: emma s

=)

2013-01-30 @ 19:16:47
URL: http://fitmyself.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din E-mail: (publiceras ej)

Din Bloggadress/hemsida:

Kommentar till inlägg:

Trackback
RSS 2.0